Tuesday, April 8, 2008

Uri Geller mucizesi - siz de onun gibi metalleri bükebilirsiniz


İsrailli Uri Geller, çatal ve kaşıkları bükmesiyle tüm dünyaca tanınmıştı. Ama onun asıl gücü, harita üzerinde sezgisiyle bulduğu maden ve petrol yatakları.
1970’li yıllarda, Uri Geller’ kelimenin tam anlamıyla medyatikti, popülaritesi o kadar yüksekti ki, haftalık programını düzenlemeye üç sekreter yetişemiyordu. Küresel medyada yükselişi gözkamaştırıcıydı.

Ne mega film yıldızları, ne de süperstar popçular onun kadar çekici değildiler. Geçen yıllar Geller´i yavaş yavaş gündemden uzaklaştırırken, biraz da kendisinin daha içe dönük bir kişiliğe büründüğü görülüyordu. O yıllardan sonra yine de, Uri’nin inzivası pek gerçekleşebilmiş sayılmaz. “Henüz anlatmadığım pekçok şey yaptım” di^yor. Şimdilerde özel yaşamıyla başbaşa, hatta yanlızlığı seçmiş, kendi ka^buğu^na çekilmiş gibi görünüyor. Peki, Geller kimdi? 60´lı yıllardan sonra dünyanın tanıdığı İsrailli Uri Geller, pşisik yetenekleriyle tanındı, metalleri büküyor, küçük objeleri düşünce gücüyle hareket ettirebiliyordu. Bir ara, Puharich adlı bir gizemci veya UFO´cuyla beraber olmuş ve dünyadışı bir zekayla ilişkisi olduğu sansasyonu yayılmıştı ama bu iddianın sonu gelmedi. Sonraki yıllarda Geller, başta Massachusetts Technology University olmak üzere birçok araştırma kurumunda bilimcilerin gözleri önünde, deneylere katıldı ve çoğu zaman da başarılı oldu. Ünlü Amerikalı illüzyonist James Randi´nin düşmanlığını kazandı, Randi, Geller´in yaptıklarının bir illüzyon olduğunu ve kendisinin de aynı şeyleri yapabildiğini iddia ediyordu. Randi´nin tüm karalama çabalarına rağmen, Geller bu saldırılardan etkilenmeyerek işine devam etti. Sonraki yıllarda Geller, toprakaltı kaynaklarını sezgiyle bulma olayına yöneldi ve bu alanda da oldkuça başarılı oldu.
O, bir dünya vatandaşı.
İnanılmaz olaylar koleksiyoncusu ve yayıncı Charles Fort, Geller’in, kaşıkları eritmek, metrelerce uzaklıktaki insanların ceplerindeki anahtarları eğip, bükme yeteneğini “Vahşi Yeteneker-Wıld Talents” adlı çalışmasında topladı. Fort’un derlediği tüm bu vakalar tek tek ele alındıkları zaman kendi içlerinde küçük olaylar gibi görülebilirler, fakat Uri Geller’in gizemli dünyasını toptan bir potada eriterek değerlendirmek modern fizikte bir kaos yaratmaya yeterlidir. Konunun bazı uzmanlarına göre, Geller’in “Bu acaip kaba ve bazen de budala güçler” diye adlandırdığı bu doğaüstü güç kaosu bilinen geleneksel mucizelerden ayrıt edilmelidir. İlkel kültüre ait Şamanlar kendi ruhsal ve tinsel hayatlarından, bağlı oldukları kültürün geleneklerinden ve topluluklarının sağlığından ayrılamazlar. Rasputin, St. Teresa ve ruhçu D.D.Hume gibi Avrupalı süperstarlar, büyücüler, doğaüstü olayların manipüatörleri, bizlere yaşamış oldukları kültürün içinde nasıl yer aldıklarını ve bu kültürün içinde nasıl varolduklarını hakkında anlatırlar. Tıpkı Geller olayında olduğu gibi. İlk bakışta Geller, modern dünyanın getirdiği bir karmaşayı doğduğu günden beri yaşadığı görülür. İsra^il ve Kıbrıs’ta yetişmiş, Katolik bir okula gitmiş, beş dil konuşur ve üç arı kıtada beş ayrı ülkede evi vardır. Sizi şaşırtmasın! O bir dünya vatandaşıdır!
Geller ve kuşkucular
Uri Geller´in yaptıklarını bir hile olduğunu ileri sürenler var. Metalleri bükmek ve saatleri durdurmak gibi Geller gösterileri, kuşkuculara göre yapılabilir şeylerdir. Bir görüşe göre ise, bazı bilim adamları Geller´i test ederlerken sonuçlar üzerinde pek titiz davranmadılar ve hatta çok yumuşaktılar. Geller´in toprakaltı kaynaklarıyla ilgili buluşları ise, Geller karşıtları çok ciddiler, Uri sezgiyle bulduğunu iddia ettiği yeraltı kaynaklarını laboratuarlarda deneyler yaparak, endüstri casusluğu örgütlerini kullanarak öğreniyor ve yalan söylüyor. Ama bunun kanıtları ortaya konmuş değil. Kuşkucu savaş lordlarına göre, Geller´de kesin olarak kanıtlanan telepati, durugörü, kehanet ve psikokinezi yeteneklerine raslanmış değil. Yine bazı sahne illüzyonistlerine göre, Geller´in yaptıkları dahice bir sahne oyunundan başka birşey değil. Uluslararası Sihirbaz Kardeşler Birliği´nin başkanlarından olan David Berglas, Doğaüstü İddiaları Bilimsel Araştırma Komitesi ile işbirliği yaptıktan sonra, “Eğer Geller´de yaptıklarının kaynağı olan bir doğaüstü güç varsa, o bu gezegende bu güce sahip tek insandır. O bir fenomendir, saygı göstermeliyiz ama bu saygı bir sahne sihirbazına gösterilen saygıyla eşit olmalıdır.” diyordu. Öte yandan, bütün bu karşı çıkışlara rağmen, bu güne kadar hiç kimse Geller´in yaptıklarının içyüzünü açıklamış değil.

No comments: