Thursday, March 1, 2007

Depremde kapanan yatak bulundu

Düzce Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi (TEF) Mobilya Dekorasyon Eğitim Bölümünde okuyan öğrenciler, deprem anında kapanan ve iki insanın 10 gün boyunca içinde ihtiyaçlarını karşılayacağı yatak tasarımı yaptılar.

Düzce Üniversitesi TEF Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Budakçı, yaptığı açıklamada, bölümlerinde okuyan öğrencilerin grup mobilya tasarım dersinde, 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerinde halkın depreme uykuda yakalanmasından esinlenerek çalışma yaptıklarını bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Budakçı, öğrencilerin çalışmaları kapsamında tırtıl, istiridye ve uzay mekiği araçlarını baz alarak oluşturdukları modellerden deprem yatağı maketleri yaptığını söyledi.

Öğrencilerin tasarlanan 3 farklı modelin sadece maketlerini yaptıklarını, ancak gerçeklerinin titanyum karışımı çelik kullanılarak yapılacağını anlatan Budakçı, şunları kaydetti:

‘Yatakları, bir tırtılın kozasında, bir istiridyenin kendisini dış etkenlere karşı muhafaza etmesinden yola çıkarak tasarladık. Bu yataklar oldukça dayanıklı yataklardır. Bir insanın deprem sırasında enkaz altında kaldığında ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını giderebileceği modeller geliştirdik. Enkazın içinden 3-4 gün sonra insanlar canlı olarak çıkabiliyor. Biz de insanların depreme yatakta yakalandıkları sırada içerisinde yaşayabileceği, yemeğini yiyebileceği, haberleşme imkanı ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabilecek modeller tasarladık. Çalışma sistemleri çok basit. Deprem sırasında titreşim algılayıcısıyla kapaklar kapanıyor ve insanları depremlerden koruyabiliyor.’

No comments: